Benzodiazepiner

Kaldes også BENZOER, ROHYPNOL, STESOLID, TABS, BZD, XANAX, KRYDSER, F2 og STESOER. Benzodiazepiner er en gruppe af stoffer, som kan udskrives af læger som medicin mod angst og søvnforstyrrelser. Pillerne har mange navne fx Rohypnol® og Stesolid®. De fremstilles både på illegale laboratorier og i medicinalindustrien, hvor fra de siver ud på det illegale marked.

"; "; Indholdsoversigt
01

Hvordan virker benzodiazepiner?

De forskellige benzodiazepiner har næsten de samme virkninger og skadevirkninger. De adskiller sig dog i den måde, de optages i kroppen på, og hvor længe de virker. Nogle stoffer virker i 6-8 timer og andre i flere dage. Sovemidlerne nedbrydes eksempelvis hurtigt i kroppen og effekterne er derfor aftaget næste morgen. Derimod nedbrydes den angstdæmpende medicin langsomt i kroppen, og virker derfor i lang tid. Benzodiazepiner virker beroligende, sløvende og søvnfremkaldende, ligesom alkohol. I nogle tilfælde kan stofferne virke helt modsat, hvor man bliver hyperaktiv, kaotisk, rastløs, uberegnelig og ofte aggressiv.

Fakta om Benzodiazepiner

Indtagelsesform: Benzodiazepiner tages som piller.

Type: Benzodiazepiner tilhører gruppen af sløvende stoffer, også kaldet ”downere”. Læs mere om de forskellige typer stoffer her

Varighed: Varierer meget, alt efter hvilken type benzodiazepiner, der indtages. Nogle virker i 6-8 timer, andre i flere dage.

02

Overdosis af benzodiazepiner

Brugt efter lægens vejledning er benzodiazepiner en relativt ugiftig form for medicin i sig selv. Men benzodiazepiner forstærker virkningen af alkohol, heroin og andre sløvende stoffer, der hæmmer centralnervesystemet. En forgiftning kan derfor ende med død pga. åndedrætsstop, hvis uheldet er ude. Derfor er brug af benzodiazepiner som rusmiddel særdeles farligt.

03

Fysiske og psykiske skadevirkninger ved benzodiazepiner

Fordi benzodiazepiner virker sløvende er man i øget risiko for ulykker, især i trafikken, når man har indtaget stofferne.

Hos nogle opnås den helt modsatte virkning af benzodiazepiner. I stedet for at virke sløvende bliver brugeren hyperaktiv, kaotisk, rastløs og aggressiv. Dette kaldes paradoks effekt. Dette ses oftest når der indtages store mængder af hurtigtvirkende benzodiazepiner.

04

Benzodiazepiner og Afhængighed

Man kan blive afhængig af benzodiazepiner, så der skal en større og større dosis til for at opnå den ønskede virkning. Benzodiazepiner kan føre til afhængighed allerede efter 4-8 ugers regelmæssig behandling/brug. Bruger man stofferne over længere tid, kan man få svært ved at stoppe med medicinen, og der kan opstå abstinenssymptomer i form af angst, uro, søvnløshed eller krampeanfald. Derfor må/kan man ikke pludseligt stoppe med behandlingen af disse stoffer, og man bør aftale en nedtrapningsplan med sin læge.

05

Benzodiazepiner sammen med andre stoffer

Benzodiazepiner forstærker virkningen af alkohol, der hæmmer centralnervesystemet. En forgiftning kan derfor ende med død pga. åndedrætsstop. Derfor er brug af benzodiazepiner i kombination med alkohol og andre stoffer særdeles farligt.

Benzodiazepiner bruges ofte i blanding med andre stoffer, typisk stimulerende stoffer som amfetamin, kokain eller ecstasy. Det bruges ofte til at tage nedturen der indtræder, når rusen fra et stimulerende stof aftager. Derfor er der risiko for udvikling af blandingsmisbrug. Det kan have uforudsigelig rusvirkning at blande stoffer.

06

MYTER om benzodiazepiner

Lægeordineret medicin er ikke farligt

FALSK: Taget i lægeordineret dosis er benzodiazepiner relativt ugiftige, men i for stor dosis eller ved samtidig brug af andre stoffer og/eller alkohol er benzodiazepiner særledes farlige, og kan resultere i dødsfald.

Man kan altid stoppe og tage en ”kold tyrker”

FALSK: Det kan være livsfarligt at stoppe med benzodiazepiner fra den ene dag til den anden. Det er desuden en misforståelse, at abstinenserne varer længere tid, hvis man trapper langsomt ud af sit forbrug. Et hurtigt stop kan være skyld i langvarige abstinenser.