GHB

GHB (gamma-hydroxy-butyrat) findes som en farveløs væske, som pulver og som kapsler. Stoffet kaldes ofte Fantasy eller flydende ecstasy, hvilket er misvisende, da effekterne er forskellige.

"; "; Indholdsoversigt
01

Fakta om GHB / Fantasy

Indtagelsesform: GHB kan drikkes eller spises. Da GHB findes som en klar, vandig opløsning, kan det blandes i en drink, uden det kan smages.

Type: GHB er hovedsageligt et sløvende stof.

Varighed: Rusen varer 1½-4 timer. Ligesom med andre stoffer, afhænger rusen/virkningen af GHB af, hvor meget (dosis) og hvor ofte man har indtaget stoffet (tolerans)

02

Hvordan virker GHB?

I små doser kan GHB virke afslappende og give en mild eufori hvor brugeren bliver opstemt og oplever en stærk følelse af lykke og velvære. Nogle brugere oplever at blive psykotiske og aggressive. I større doser er det stærkt sløvende og kan give pludselig bevidstløshed. Den der har indtaget stoffet bliver forvirret og omtåget. En person der har taget GHB er også i høj risiko for ulykker og uheld fx i trafikken, fordi vedkommende bliver forvirret og sløv.

03

Overdosis/forgiftning

GHB kan give en alvorlig eller dødelig forgiftning, især hvis det blandes med alkohol eller andre sløvende midler. Overdosis giver bevidstløshed, lavt blodtryk, opkastning og åndedrætsproblemer. GBH er særligt farligt fordi det er svært at dosere. Der er kun lille forskel på den mængde, der giver en rus og den der giver forgiftning.

04

Afhængighed af GHB

Man kan blive afhængig af GHB, så man har brug for mere af stoffet for at få en rus eller hyppigt må indtage stoffet (hver 2. -3- time) for at undgå abstinenser.

Regelmæssig brug af GHB kan resultere i afhængighed, hvor man risikerer at opleve panik, søvnproblemer og ubehag, hvis man vil ud af afhængigheden og tager en kold tyrker. Abstinenserne kan være livstruende.

 

05

Hvordan spotter man en der er på GHB?

En person der har taget GHB bliver forvirret og omtåget, og meget søvnig. Vedkommende kan også virke vred og ophidset, og være svimmel og have svært ved at holde balancen og have ufrivillige rytmiske bevægelser særligt i arme og ben.

06

GHB sammen med andre stoffer

Det er særligt farligt at tage GHB mens man er påvirket af alkohol og andre sløvende stoffer, da de forstærker hinandens virkning, hvilket kan resultere i en forgiftning, der kan være dødelig, hvis ens vejrtrækning stopper. Blandes GBH med stoffer som amfetamin og ecstacy er der risiko for kramper.  Læs mere om de forskellige typer stoffer her.

07

MYTE om GHB

GHB er flydende ecstacy

FALSK: GBH virker helt modsat ecstacy. Ecstacy virker stimulerende og GHB kan virke sløvende.

08

Hvor mange har prøvet GHB?

Under 1 % af unge i alderen 16-20 år har prøvet GHB/Fantasy.