Ketamin

Ketamin er et bedøvelsesmiddel, der anvendes ved kirurgiske indgreb, især på større dyr fx heste. Stoffet virker også bedøvende på mennesker, men da det giver forholdsvis kraftige hallucinogene virkninger, bruges det sjældent. Ketamin bliver netop brugt som et rusmiddel på grund af dets hallucinogene effekt.

"; "; Indholdsoversigt
01

Fakta om ketamin

Indtagelsesform: Ketamin kan indtages ved snifning, drikkes eller spises, ryges eller indsprøjtes i en blodåre.

Type: Ketamin er et hallucinogent stof, der giver sanseindtryk i centralnervesystemet, så man fx ser ting og hører lyde, der ikke findes i virkeligheden. Læs mere om de forskellige typer stoffer her

Varigheden: af rusen afhænger af dosis og af, hvordan man indtager stoffet. Hvis man spiser ketamin, varer rusen omkring i 1-2 timer. Hvis man sniffer eller ryger ketamin, varer rusen omkring 45-60 minutter. Hvis man indsprøjter stoffet ind, varer rusen omkring 30-45 minutter. Ved snifning af ketamin indtræder rusen i løbet af 5 minutter. Det er hurtigere end ved de andre typer af hallucinogene stoffer.

02

Hvordan virker ketamin?

Ketamin giver forvrængede sanseindtryk og man kan opleve syns-, føle- og hørehallucinationer. Nogle beskriver en følelse af at være ude af sin egen krop og opleve alting “fra oven”. Pulsen bliver hurtigere, kroppen bliver følelsesløs og man kan have svært ved at styre og bevæge sin krop. Ved høje doser af ketamin er rusen kraftig og ens virkelighedsfornemmelse forsvinder og man kan opleve talebesvær. Man kan opleve, det der kaldes ’ketaminhullet’ eller ”The K-hole” med ’ud af kroppen’- og nærdødsoplevelser.

03

Forgiftning/ overdosis på Ketamin

Man kan i nogle tilfælde få alvorlige ’bad trips’, hvor rusoplevelsen varer meget længe på en mareridtslignende måde. Ved høje doser kan der opstå en livstruende forgiftning med høj puls og kraftig temperaturstigning.

04

Fysiske og psykiske skadevirkninger ved Ketamin

Missing media item.

Når man indtager ketamin er der en stor risiko for ulykker som fx dødelige faldulykker og selvmord, fordi man kan have svært ved at styre sine bevægelser og virkelighedsopfattelsen forvrænges. Derudover kan man ikke altid mærke smerten, når man slår sig, fordi ketamin virker bedøvende og smertestillende. Ketamin kan give en psykoselignende tilstand, hvor man kan få angst, paniske oplevelser og forfølgelsesfantasier. I de fleste tilfælde er der tale om en forbigående psykose, der varer nogle dage, men i andre tilfælde kan den vare længere. Personer, der ofte tager ketamin, kan få alvorlige skader på blæren med indre sår, der giver store smerter, når man tisser.

05

Hvordan spotter man en person, der har taget ketamin?

Personen kan være hallucinerende og virke sløv.

06

Afhængig af Ketamin

Hvis man ofte tager ketamin, udvikles tolerans og der skal hurtigt en større og større dosis af stoffet til for at opleve en virkning. Derfor kan nogle være tilbøjelige til at optrappe sit forbrug over tid.

Symptomer på afhængighed er bl.a. aggressivitet, desorientering, hallucinationer, muskelsitren, svedeture og kramper.

07

Myter om Ketamin

Ketamin er ikke skadeligt for kroppen

Falsk: Ketamin kan give nogle alvorlige skader som fx urinvejsskader og nyresvigt.

Man kan ikke blive afhængig af ketamin

Falsk: Fordi risikoen for at blive fysisk afhængig af ketamin er ret lille, er det en udbredt misforståelse, at man ikke kan blive afhængig af ketamin. Ketamin kan skabe psykisk afhængighed, der er sværere at komme ud af end fysisk afhængighed.