Svampe

Psilocybinsvampe er en fællesbetegnelse for næsten 200 forskellige psykedeliske svampearter, der blandt andet indeholder det aktive stof psilocybin. Psilocybinsvampen ”spids nøgenhat” er den stærkeste blandt psilocybinsvampene.

"; "; Indholdsoversigt
01

Fakta om svampe

Indtagelsesform: Svampe spises.

Type: Psilocybin er et hallucinogen stof. Læs mere om de forskellige typer stoffer her.

Varighed: Psilocybin har en virkningstid på 4-6 timer.

02

Hvordan virker svampe?

Virkningen er meget lig andre psykedelisk og hallucinogene stoffer som fx LSD. Svampe påvirker brugerens sanser og tænkemåde i større eller mindre grad og i visse tilfælde kan indtagelse fremkalde et forvrænget billede af virkeligheden. Den fysiske reaktion er forstørrede pupiller, kvalme, stigende blodtryk, stigende puls og kropstemperatur. Man kan også opleve opkast, når svampene har været nede i maven i et stykke tid.

Den psykiske reaktion kan beskrives som eufori, opstemthed eller en drømmeagtig følelse, der kan beskrives som psykedelisk, da nogle oplever afklarethed og lykkefølelse. Det er aldrig til at vide, hvordan man reagerer på at spise svampe. Man kan derfor opleve både behagelig og ubehagelig rus. Selve rusen indtræder som regel ½ - 1 time efter indtagelse.

03

Fysiske og psykiske skadevirkninger ved svampe

Jo større dosis psilocybinsvampe der indtages, jo større er risikoen for at opleve angst, panik eller mareridtslignende rus. Man kan selv lang tid efter at man har indtaget svampene, blive udsat for flashbacks, hvor ubehagelige elementer af rusoplevelsen kan komme tilbage i glimt. Psilocybinsvampe kan udløse psykoser ved høj dosis.

Overdosis / Forgiftning ved svampe

Effekten af psilocybinsvampene er relativt længe om at vise sig. Hvis man er utålmodig og spiser mere af stoffet for at sikre sig virkning, kan man meget let komme til at overdosere.

Svampes effekt er meget lig med LSD

Ligesom virkningen, kan også bivirkningerne minde om LSD.

04

2 hurtige om svampe

Afhængighed

Der er en mindre risiko for psykisk afhængighed.

Hvordan spotter man en person, der har taget svampe?

Hvis en person opfører sig markant anderledes end han plejer, og fx ser og hører ting som ikke er der, kan personen være påvirket af et hallucinogent stof.

05

Når man blander svampe med andre rusmidler

Hallucinogener, herunder svampe, bruges mest af unge, der også har erfaringer med stimulerende stoffer og cannabis. Brug af flere stoffer samtidig øger risikoen for helt ukontrollerede rusoplevelser og forgiftning.

06

Hvor mange har prøvet at tage svampe?

Blandt de 15-16 årige er det 0,5 %, der har prøvet at tage psilocybinsvampe.

07

MYTER om svampe

Psilocybinsvampe er bevidsthedsudvidende og gør altid brugeren mere bevidst.

Falsk: Hvis man indtager svampe, kan man blive meget forvirret og desorienteret. Man kan miste sin normale dømmekraft og det kan føre til farlige situationer.

Brug af psilocybinsvampe giver altid smukke oplevelser og øget indsigt.

Falsk: Man kan blive meget ulykke og angst, og det kan være en meget negativ oplevelse at tage psilocybinsvampe.

Stoffer lavet af planter er mindre farlige! (video)

FALSK: Der er ikke meget økologi i stoffer, der kommer fra planter. De er ligeså farlige som andre stoffer.