Man mener, at to børn eller unge i hver klasse vokser op i familier, hvor der er problemer med alkohol. Du er altså langt fra alene, hvis du føler, at der bliver drukket for meget i din familie. Alligevel går mange børn og unge alene med det, fordi de ikke har lyst til, at andre skal vide noget om deres situation. Samtidig kan man let føle sig forvirret, fordi man måske både er gal på og bekymret for den, der har et alkoholproblem.
Der findes mange forskellige måder at reagere på, hvis en eller begge af dine forældre drikker for meget. Du kender måske til at:
- føle dig ensom
- have svært ved at sige fra
- du ofte isolerer dig
- være ked af det, vred eller føle, at du ikke dur til noget
- være flov over at tage venner med hjem
- opbygge en stærk facade for at skjule dit sårbare indre
- påtage dig et stort ansvar for, at tingene fungerer derhjemme
Tal med nogen om det
Hvis din far eller mor har et alkoholproblem, er der hjælp at hente. Det er ikke godt for dig at gå alene med det. De voksne kan komme i alkoholbehandling, og du kan få støtte til at tale om problemerne.
Det er en god idé at tale med en lærer, en pædagog, eller en sundhedsplejerske – en du føler dig tryg ved. Det kan også være en god ven eller et familiemedlem. De kan blandt andet hjælpe dig med at sætte ord på de forvirrende følelser og sørge for, at du får støtte i din dagligdag. De kan også finde ud af, hvem der kan tale med dine forældre om at få den nødvendige behandling for alkoholproblemet.
Du kan læse mere i pjecen "Tal med en voksen - hvis du synes, din mor eller far drikker for meget" om, hvordan det kan være for unge at leve i en familie med et alkoholproblem. I pjecen er der også gode råd til, hvordan du kan tale med en voksen om, at jeres familier kan få den nødvendige hjælp.
På hope.dk, som er en portal om alkohol, er der desuden en liste over alle de steder, hvor du kan få hjælp. Du skal bare klikke dig ind på det sted i landet, hvor du bor, for at se mulighederne. Det kan for eksempel være i en samtalegruppe med andre børn eller unge.
Under punktet "Kontakt og hjælp" kan du se, om din kommune har en børne-familiesagkyndig eller en anden kontaktperson, der kan give dig råd og hjælpe dig. De er nævnt i alfabetisk rækkefølge efter de kommuner, hvor de er ansat. De kan hjælpe dig med at finde ud af, hvor du gratis kan få støtte.
Hvis du synes, det er svært at tage kontakt til nogen, kan du ringe til BørneTelefonen på tlf. nr. 116 111. Det er også gratis. Her kan du fortælle om dine tanker til en voksen, som er vant til at tale med børn, der har det svært hjemme. Du kan måske få idéer til, hvad du kan gøre. Du behøver ikke at fortælle, hvem du er, eller hvor du ringer fra. BørneTelefonen kan heller ikke se dit telefonnummer. BørneTelefonen har åbent mandag til torsdag fra kl. 12 til kl. 21 og om fredagen fra kl. 12 til kl. 19.
Du kan læse mere om BørneTelefonen på bornetelefonen.dk