Opioider

Opioider er en gruppe af stoffer, som udvindes af opiumsvalmuen, og som virker smertestillende på vores centralnervesystem. De mest kendte er morfin, kodein, heroin, metadon og fentanyl. Oxycodon og Tramadol (også kaldet Dolol) er også opioider.

"; "; Indholdsoversigt
01

Hvad er Opioider?

Nogle opioider bruges i smertestillende medicin, fx morfin som ofte bruges på sygehuset mod stærke smerter. Morfin er et naturligt stof fra valmuens frøkapsel. Det er den mest aktive og stærkest virkende del af valmuen. Gennem kemiske processer kan man bearbejde morfinen til det ulovlige stof heroin.

Heroin er det mest kendte illegale rusmiddel i gruppen af opioider. Det optages hurtigere i kroppen end morfin og giver en kraftigere effekt, og dermed også potentielt større skadevirkninger.

Metadon er et syntetisk opiumstof, der er fremstillet i et laboratorium, og har en længere virkningstid og mindre tilvænningsfare end heroin, og bruges i medicinsk stofmisbrugsbehandling og afvænning.

Herudover er der i disse år fokus på syntetiske opioider, som fx fentanyl-lignende opioider, der ikke er regulerede og dermed ikke registrerede lægemidler. Disse fentanyl-lignende opioider er særligt stærke og risikoen for forgiftning meget stor.

Tramadol (også kaldet dolol) er et syntetisk fremstillet opioid. Det minder om morfin men har en svagere smertestillende virkning. 

Oxycodon (også kaldet oxy) er et semisyntetisk opioid, som minder meget om morfin.    

Tramadol og oxycontin kommer ofte i blisterpakker og ligner dermed ægte receptpligtig medicin. Men pillerne kan være illegalt produceret og så kan man ikke være sikker på hvad de indeholder, hverken hvad angår indholdsstof eller mængden af aktivt stof i pillerne. 

Det gør det svært at gennemskue, at pillerne kan være meget farlige og være stærkt vanedannende.  Det er ulovligt at sælge og besidde tramadol og oxycontin, med mindre man har fået det ordineret af en læge.

02

Fakta om opioider

Indtagelsesform:

Varierer efter hvilken opioid, der er tale om.

Type:

Opioider hører til blandt de sløvende stoffer. Læs mere om stoftyperne.

Varighed:

Varierer fra stof til stof: Heroin: 3-5 timer. Morfin: 3-5 timer. Ketogan: 4-5 timer. Metadon: 8-12 timer

03

Hvordan virker Opioider?

Opioider bedøver centralnervesystemet. Alt afhængig af hvilke opioder man indtager, vil virkningen først og fremmest komme til udtryk i form af døsighed, muskelafspænding og bedøvelse. Den maksimale effekt kan manifestere sig i form af afslappethed og en udpræget følelse af velbehag, der kan minde om eufori.

04

Forgiftning / overdosis af opioider

Opioider virker dæmpende på åndedrætscenteret. Jo større dosis, jo større dæmpende effekt. Brugere kan dø af kvælning ved høj dosis, fordi åndedrættet stopper. Risikoen øges yderligere, hvis man blander opioider med andre sløvende stoffer.

05

Afhængig af Opioider

Kroppen vænner sig hurtigt til opioiderne. Det betyder, at man har brug for større og større mængder af stoffet for at opnå den samme virkning. Man optrapper dermed langsomt sit misbrug, og det betyder fx, at den dosis heroin, som en regelmæssig bruger indtager, ofte vil være dødelig for en person, der ikke er vant til stoffet.

06

Abstinenser efter opioider

Når man stopper et misbrug af opioider udvikler man abstinenssymptomer i større eller mindre grad, afhængigt af stoffet. Symptomerne er generelt frygtede, og alene frygten for dem kan føre til fortsat misbrug. Man rammes af angst, rastløshed, søvnløshed, muskelsmerter, hovedpine, rysten, hedeture, kvalme, diarré, hjertebanken og forhøjet blodtryk.

07

Hvordan spotter man en person, der har taget opioider?

Folk, der er påvirkede af opioider kan genkendes på at de er sløve, døsige, taler snøvlende og at deres pupiller er små. Pulsen er langsom og svag. Vejrtrækningen kan ligeledes blive langsom.

08

Blandingsbrug

Brug af opioider er ofte en del af et blandingsbrug, hvor alkohol, benzodiazepiner, hash, amfetamin og kokain indgår. Nogle bruger opioider for at kunne falde ned igen efter at have taget stimulerende/opkvikkende stoffer. Hvis man blander opioider med andre sløvende stoffer som fx alkohol, GHB / Fantasy og benzodiazepiner opstår der synergi mellem stoffernes effekter. Det betyder, at effekten bliver mere end dobbelt så stærk og meget uforudsigelig. Det kan resultere i en forgiftning og kan være dødeligt, da stofferne kan dæmpe nervesystemet så meget, at vejrtrækningen stopper.