Steroider

De kaldes ofte bare for "steroider", men steroider kan være mange forskellige ting, og den her type hedder anabole androgene steroider, eller bare Anabole Steroider. De indeholder det mandlige kønshormon, Testosteron, og andre stoffer som minder om testosteron.

"; "; Indholdsoversigt
01

Hvad er Anabole Steroider?

De anabole steroider kan øge muskelmassen. Steroiderne anvendes især af personer, som dyrker styrketræning. De bruges også til medicinsk behandling af bl.a. mænd med lav testosteronproduktion eller til behandling af sygdomme, der fører til mindsket muskelmasse, fx AIDS og kræft. Stofferne kan også bruges til at fremme mandlige kønstræk hos transkønnede mænd.

02

Fakta om anabole steroider

Indtagelsesform: Anabole steroider kan indtages i pilleform, i indsprøjtninger direkte i musklen, ved påføring af plastre eller cremer. Anabole steroider tages som såkaldte kure, der typisk varer omkring 6-20 uger, og som oftest kombineres med styrketræning.

Type: Anabole steroider er testosteron og testosteronlignende stoffer.

Virkning: Anabole steroider stimulerer muskelvæksten og har størst virkning i kombination med intensiv styrketræning. Når en steroid-kur er afsluttet og effekten af de anabole steroider ophører, vil muskelmassen svinde ind igen.

03

Fysiske og psykiske skadevirkninger af anabole steroider

Skadevirkninger ved anabole steroider kan fx være udvikling af akne (bumser), skaldethed, vægtøgning, søvnforstyrrelser, nedsat fertilitet, forhøjet blodtryk, øget risiko for blodpropper og skader på hjerte og lever. Desuden kan skadevirkninger hos mænd være rejsningsbesvær, skrumpning af testiklerne og nedsat sædkvalitet. Derudover kan brug af anabole steroider medføre, at mænd udvikler bryster.

Hos kvinder kan brug af anabole steroider medføre udvikling af skæg, øget behåring, dybere stemme, ændringer i menstruation, mindre bryster og større klitoris. Anabole steroider kan påvirke hjernen og medføre humørsvingninger, nedsat sexlyst og depression, der i sjældne tilfælde kan føre til selvmordsforsøg eller selvmord.

04

Afhængighed af steroider

For at undgå nogle af skadevirkningerne ved afslutningen af en kur, og for at undgå at træningsresultaterne forsvinder, kan nogle fristes til at påbegynde en ny kur. Nogle oplever på den måde en form for psykisk afhængighed af anabole steroider, fordi deres selvopfattelse og identitet er blevet knyttet til kroppens udseende og de præstationer, som anabole steroider medfører. Nogle kan også savne det sus, de oplever, når de træner på anabole steroider.

05

Blandingsbrug

Nogle brugere blander anabole steroid-kure med andre stoffer som fx de stimulerende stoffer, kokain og amfetamin. Begge dele medvirker til den irritabilitet, som ofte ses hos brugerne.

06

Lovgivning og regler

Det er både ulovligt at have og sælge steroider til ikke-medicinsk brug ifølge loven om forbud mod visse dopingmidler. Det er ifølge idrættens regler forbudt at bruge steroider i forbindelse med organiseret idræt. Derudover er det forbudt at bruge anabole steroider, hvis man træner i et motions- og fitnesscenter, der samarbejder med Anti Doping Danmark.